Camera copilului trebuie sa tina cont de personalitatea si pasiunile lui, mai ales pentru ca acesta pentrece mare parte din timp in ea. Poti opta pentru un design cu o tematica anume, care sa fie potrivita varstei sau pentru ceva clasic, care sa satisfaca nevoile copilului o perioada mai indelungata.
Camera copilului este ceea care sufera cele mai multe modificari, si nu numai ca mobiler. Aceste modificari duc si la schimbarea culorilor pe masaura ce copilul creste. Se pot alege culori potrivite oricarei varste pentru a evita schimbarile dese a acestora, culori cu tonuri linistitoare, frumos armonizate.
Indiferent de gusturile personale, culorile pentru camera copilului trebuie sa fie alese si in functie de calitatile pe care acesta le are. Culorile au efecte diferite asupra copilului si este important sa iei in considerare acest aspect. Camera unui copil trebuie sa fie cat mai luminoasa si aerisita.
Culorile calde stimuleaza mintea si energizeaza corpul unui copil
Acestea fac spatiile mai mari, clade si primitoare, creaza intimitate si pedispun fericire si confort. Totusi culorile calde nu sunt relaxante si de aceea nu sunt recomandate pentru camerele copiilor foarte energici. Nuantele tari de rosu, portocaliu si galben stimuleaza mintea si energigeaza corpul. Aceste caracteristici sunt benefice pentru capacitatea de a invata si pentru perioada de joaca, dar nu si noaptea. Recomandat este sa creezi un colt pentru joaca si teme intr-o nunata tare, iar restul camerei cat mai neutra si pala.
Cald, reconfortant si confortabil, portocaliul este culoarea care stimuleaza si inspira interactiunea sociala si comunicarea. Culoarea portocaliu inspira bucurie, entuziasm, dorinta de crestere, curaj si optimism. Insa prea mult portocaliu, mai ales in nuanta tare, poate fi supra-solicitant, mai ales cand soarele este puternic.Pentru a scoate in evidenta caldura si lumina unui perete in aceasta culoare, foloseste obiecte decorative din sticla in nunate reci.
Galbenul este o culoare vesela si energica, care stimuleaza concentrarea si memoria. Mai ales in nuante deschise si foarte calde care dau un aspect insorit si stralucitor. Studiile arata ca, atunci cand ochiul vede culoarea galben, creierul elibereaza mai multa serotonina – hormonul fericirii.
Rosu este una dintre culorile care nu sunt recomandate pentru camera copilului, aceasta fiind asociata cu agresivitate si incapacitate de concentrare din cauza durerilor de cap. Insa, rosul folosit in cantitati echilibrate are efecte benefice pentru copil, cum ar fi energizarea corpului si cresterea capacitatii atletice.
Culorile reci au un efect calmant asupra corpului si mintii unui copil
Culorile reci creeaza spatialiate si confort. Totusi acestea trebuie folosite cu moderatie, deoarece au efect de calmare a organismului si relaxare, doar in vaiante de pastel.
Albastrul are un efect calmant, scade tensiunea arteriala, anxietatea si agresivitatea. Albastru, culoarea cerului si a marii, emana o lumina revigoranta si relaxanta. Aceasta este o culoare foarte potrivita pentru camera unui bebelus.
Verdele este o culoare calmanta si linistitoare. Acesta este recomandat pentru camerele bebelusilor si a copiilor care sunt nervosi sau plang mult. Totusi trebuie evitata folosirea nuantelor inchise si daca sunt folosite, acestea trebuie asociate cu culori calde sau neutre.
Movul este asociat cu regalitatea, luxul, intelepciunea si spiritualitatea. Acesta culoare este plina de farmec si mister, ideala daca iti doresti o amenajare mai sofisticata pentru copilul tau.
Culoarea alb este asociata cu inocenta si creeaza o atmosfera calma si racoroasa, refelecta lumina si face camera sa para mai mare. Aceatsa la fel ca bejul si culorile de pamant, sunt potrivite pentru camera copiilor hiperactivi.
Ce culori nu se recomanda in camera unui copil
In camera unui copil nu se recomanda nuantele tari ale culorilor, deoarece creeaza starii de neliniste. Elementele negre deoarece dau senzatia de obscuritate si pot genera depresie si diminuarea energiei.
O incapere vopsita in intregime in aceas culoare, da impresia de monotonie si claustrofobie. In general copii se plictisesc repede, de aceea nu este recomandat sa li se accentueze aceasta stare prin abordarea unei cromatici neadecvate mediului in care se dezvolta. Pentru a creea un efect pozitiv vopseste pereti diferiti sau usile de interior. Compania noastra va pune la dispozitie o gama diversificata de
usi de interior ideale pentru a complecta design-ul camerei.